(4/6/2019) Απάντηση του ΟΣΥΑΤΕ σε κείμενα και σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο σχετικά με τη λειτουργία του και το σκοπό του

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΑΔΙΟΥ 10 & ΟΜΗΡΟΥ 4 – 6ος ΟΡΟΦΟΣ
105 64 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210.32.24.989 – 210.32.36.085 FAX. 210.32.30.414
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1945

Αριθ.Πρωτ. 385

Αθήνα, 3-6-2019

Απάντηση του ΟΣΥΑΤΕ σε κείμενα και σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο σχετικά με τη λειτουργία του και το σκοπό του

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι.

Με αφορμή αναληθή και παραπλανητικά σημειώματα και σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο FACEBOOK και με τους αυστηρούς περιορισμούς του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων (679/2016) σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1) Μετά από πολλαπλές ανεπιτυχείς προσπάθειες (επιστολές, τηλέφωνα, προσωπικές επαφές, ρυθμίσεις οφειλών κ.λ.π.) τα όργανα του ΟΣΥΑΤΕ αναγκάσθηκαν να αποστείλουν, σε πολύ μικρό αριθμό συνεταίρων (22), εξώδικες καταγγελίες συμβάσεων για οφειλές που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό έγινε, έχοντας υποχρέωση από το καταστατικό του Συν/σμού και από το νόμο περί αστικών Συν/σμών (1667/86) που διέπει τη λειτουργία του.

2) Ο ΟΣΥΑΤΕ αποτελεί, από της ιδρύσεώς του, ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ανεξάρτητα λειτουργούσε και επί λειτουργίας της ΑΤΕ. Κάθε προσπάθεια σύνδεσης ή εξάρτησης της ύπαρξης και της λειτουργίας του με την μη ύπαρξη πλέον και μη λειτουργία της ΑΤΕ, είναι φανερό ότι στερείται στοιχειώδους βασιμότητας και λογικής.

3) Ο ΟΣΥΑΤΕ είναι ο ΜΟΝΟΣ οργανισμός που μπορεί, σήμερα, με ίδια κεφάλαια να ανταποκριθεί και να στηρίξει τις οικονομικές ανάγκες των συνεταίρων του και των οικογενειών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την τελευταία, μόνο, διετία 2017-2019 χορήγησε 438 δάνεια συνολικού ύψους 2.022.419 Ευρώ. Συνολικά υπάρχουν σήμερα 1250 περίπου ενεργά δάνεια.

4) Οι χαρακτηρισμοί “τοκογλύφοι” και “άτεγκτοι”, ιδίως όταν εκφέρονται από άτομα που επανειλημμένα κλήθηκαν για συν/ση και ρύθμιση των μακροχρόνιων οφειλών τους, με ειδικούς μάλιστα όρους, δεν μας αφορούν. Τα επιτόκια του ΟΣΥΑΤΕ για τις διάφορες κατηγορίες δανείων κυμαίνονται από 0%-6%, ενώ κατά τη διετία 2017–2019 υλοποιήθηκαν 197 ρυθμίσεις οφειλών για τις οποίες, στο σύνολό τους, εγκρίθηκαν, οι προτάσεις αποπληρωμής των συνεταίρων – οφειλετών. Κατά συνέπεια η τυχόν επανάληψη τέτοιων συκοφαντικών χαρακτηρισμών που θίγουν, τόσο τον ΟΣΥΑΤΕ, όσο και ατομικά τα μέλη των οργάνων του, είναι φανερό ότι θα μας αναγκάσει να λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο.

5) Σχόλια του τύπου «αφού εκλεγμένα μέλη του χρωστούν υπέρογκα ποσά κι έχουν επισφαλείς απαιτήσεις, αλλά στέλνουν εξώδικα για 10 και 20 χιλιάρικα στους συναδέλφους τους» και «ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ», πέρα από το γεγονός ότι είναι αναληθή, κακόβουλα και υποβολιμαία, στοχεύουν και στη “λογική” ρίξε λάσπη στον ανεμιστήρα γιατί κάτι θα μείνει στο τέλος. ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ όποιον έχει διαφορετικά στοιχεία να τα παρουσιάσει συγκεκριμένα, άλλως τον παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΥΑΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ , ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΑΚΡΙΒΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ